Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μενουδέλι, μια ντοματόσουπα από την Ηλεία

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μενουδέλι ή χονδρομενούδελο ονομάζουν στην Ηλεία το χονδρό φιδέ και με αυτό μαγειρεύουν, κυρίως το καλοκαίρι, μια απλή αλλά νόστιμη ντοματόσουπα. Όσοι κατάγονται από την περιοχή θα συμφωνήσουν μαζί μου για το «νόστιμη» και θα θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια. 





 Κάθε καλοκαίρι που επισκεπτόμαστε την ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου μου το τιμούμε δεόντως και φέρνουμε και στην Αθήνα προμήθεια. Η νόστιμη αυτή ντοματόσουπα, αν συνοδευτεί από ένα κομμάτι φέτα, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, μπορεί να μείνει νηστίσιμο πιάτο ή να αποτελέσει μια χορταστική βραδινή σούπα.
Δοκιμάστε τη και θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους.




Τ α Υ λ ι κ ά

5 φωλιές ζυμαρικού, σπασμένες
4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένς και τριμμένες
Ένα μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά.
Μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν 5 λεπτά. Προσθέτουμε ζεστό νερό, ώστε να έχουμε λίγο περισσότερο από 1 λίτρο υγρό και αφήνουμε να πάρει βράση.

Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το μενουδέλι, σπασμένο με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και βράζουμε το φαγητό 12-15 λεπτά ή έως ότου γίνει μια πηχτή σούπα. Αν δεν μας αρέσει πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τυρί φέτα.

9 σχόλια:

  1. το λένε και μπίγουλη,στην Ηλεία πάλι,,
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ανώνυμε/η και για την επίσκεψη αλλά και για την πληροφορία.
      Το εκτιμώ πολύ, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με τα παραπάνω. Θυμάμαι να το λένε μπίγουλη αλλά και χοντρομενούδελο ή μενουδέλι(Ζακυνθινής προέλευσης τα τελευταία).
    Κάποιοι την ώρα του βρασμού σπάζουν μέσα ολόκληρα αυγά - ένα για κάθε πιάτο- αλλά και με φέτα είναι εξαιρετικό. Ένα άλλο Ηλειώτικο πιάτο που αξιοποιούσε την πληθώρα ντομάτας το καλοκαίρι είναι τα αυγά με ντομάτα, μόνο που αντί να γίνουν στραπατσάδα, φροντίζουμε να διατηρήσουν το σχήμα τους, να μην σπάσουν δηλαδή και να ανακατευτούν στην σάλτσα.
    Για κολατσιό ή απογευματινό, η περίφημη "ριγανάδα" - μια φέτα χωριάτικο ψωμί όπου επάνω τρίβαμε ντομάτα και προσθέταμε λάδι,ρίγανη και αλάτι....Αυτά σε εποχές πριν τα κρουασάν και τα χάμπουργκερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη Ζάκυνθο το μενουδέλι, το τρώμε κυρίως το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα χωρίς κρεμμύδι και μπόλικο σέλινο. Σερβίρεται κυρίως για βραδυνό φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πατατουλες μεσα!!! Ετσι το ειχα φαει στη Ζακυνθο και ξετρελαθηκα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στη Ζακυνθο το ειχα φαει με πατατουλα μεσα,μαζι με το φιδε!!!! Υπεροχο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι από την Ηλεία και το φτιάχνουμε κυρίως τον χειμώνα το λέμε μενουδελι και το κάνουμε χωρίς κρεμμύδι και σέλινο και χωρίς αυγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μενουδελι και στην Αρχαια Πισα Ηλειας.. το εφτιαχνε η Μανουλα μου και ασπρο (μονο λαδι) οταν αρωσταιναμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι θυμησες μετο μενουδελι.. έχω να φάω από παιδί τελειοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή