Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Μαρινάρισμα – Μαρινάτες

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Σήμερα εγκαινιάσαμε την καινούρια μας ψηστιέρα με θαλασσινά. Ακολουθήσαμε όμως κανονικές διαδικασίες προετοιμασίας τους, δηλαδή τα μαρινάραμε. Το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο και σας προτείνω αυτή τη διαδικασία. Λίγα λόγια για τις μαρινάτες



Οι μαρινάτες χρησιμεύουν για να κάνουν τα κρεατικά, τα ψάρια ή τα λαχανικά πιο τρυφερά και νόστιμα αλλά ταυτόχρονα να τους δώσουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Σαν βάση έχουν κρασί ή ξύδι, χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού και βέβαια λάδι. (Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το αν τελικά οι μαρινάτες κάνουν τα κρεατικά πιο τρυφερά ή απλώς πιο νόστιμα).
Η ιδιαίτερη γεύση τους και το άρωμα οφείλονται στα αρωματικά βότανα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τους. Πολλές φορές μια μαρινάτα μπορεί να περιέχει ακόμα και γιαούρτι.
Όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε υλικό ή να βάλουμε μεγάλη ποσότητα από ένα ειδικό συστατικό. Σκοπός μας πρέπει να είναι η εξισορρόπηση των γεύσεων γι’ αυτό στην παρασκευή μιας μαρινάτας πρέπει να τηρούμε το «Παν μέτρον άριστον». Η χρονική διάρκεια κατά την οποία μένει ένα κομμάτι κρέας ή ψάρι στη μαρινάτα θα επηρεάσει τη γεύση του

Η μαρινάτα που χρησιμοποήσα για το ψάρι και τις γαρίδες:


Μαρινάδα λεμονιού και σόγιας
Τ α  Υ λ ι κ ά
¼ φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
Το ξύσμα από από ένα μοσχολέμονο
2 κουταλιές τριμμένο σκόρδο
2 κουταλιές φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1-2 κόκκινα τσίλι ψιλικομμένα
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές soy sauce (προαιρετικά)


Ο δ η γ ί ε ς
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και το food processor. Αλείφουμε με τη σάλτσα το ψάρι και τις γαρίδες και τα βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν σκεπασμένα σε μπολ ή με μεμβράνη για 30-45 λεπτά. Δεν ξεχνάμε να τα γυρίσουμε τουλάχιστον μια φορά και από την άλλη πλευρά.

Σημείωση
Μερικοί προτείνουν να σουρώνουμε το υπόλοιπο της μαρινάτας για να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για τη σάλτσα που θα συνοδεύσει τα κρεατικά που μαρινάρισε. Εγώ δεν συνηθίζω να σερβίρω τα μαριναρισμένα κρεατκά με επί πλέον σάλτσα, γιατί το θεωρώ υπερβολικό, γι’ αυτό και δε σας το προτείνω.
Διάβασα χρήσιμες συμβουλές υγιεινής και διάφορα μυστικά για το μαρινάρισμα στη διεύθυνση http://www.netlife.gr/hommage/marinades/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου