Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Μοσχαράκι στιφάδο

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Ένα γνωστό και παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται με διάφορα είδη κρέατος στην κατσαρόλα ή σε πήλινη γάστρα στο φούρνο, ακόμα και δίπλα στο τζάκι. Έτσι το μαγειρεύει η αδελφή μου και γίνεται πεντανόστιμο. Η παρακάτω συνταγή έχει δοκιμαστεί πολλές φορές διότι το στιφάδο είναι το αγαπημένο φαγητό του συζύγου μου – άντε τώρα να το αρνηθεί! Ελπίζω να αρέσει και σ’ εσάς. Περιμένω τα σχόλιά σας.



Τ α Υ λ ι κ ά

1 κιλό μοσχαράκι, σπάλα ή ελιά, κομμένο μερίδες
1 κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
5 σκελίδες σκόρδο
⅔ φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
⅓ φλυτζανιού κόκκινο ξύδι
⅔ φλιτζανιού κόκκινο κρασί
3 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκια κανέλλας
5 γαρίφαλλα
Ένα κλωναράκι φρέσκια ρίγανη ή ½ κουταλάκι ξερή
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Καθαρίζουμε προσεκτικά το σκόρδο και τα κρεμμύδια, χωρίς να κόψουμε τη βάση τους και μας διαλυθούν στο βράσιμο και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπωλ με κρύο νερό.

Βάζουμε το μισό λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα και, όταν κάψει, τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Κατόπιν ρίχνουμε τα μπαχαρικά να ζεσταθούν κι αυτά, το κρασί και το ξίδι και μετά τα ντοματάκια χονδροκομμένα, χωρίς το χυμό τους. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σκεπασμένο, έως ότου μαλακώσει, όχι να βράσει εντελώς. Προσθέτουμε λίγο νερό όταν χρειάζεται. (Αν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας βράζουμε το κρέας στο μισό χρόνο από αυτόν που προτείνουν οι οδηγίες. Πρέπει όμως να προσέξουμε πολύ την ποσότητα των υγρών).Εν τω μεταξύ ζεματίζουμε τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Όταν το κρέας έχει αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα ζεματισμένα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τη ρίγανη και λίγο νερό, ανακινώντας την κατσαρόλα να καλυφθούν τα κρεμμύδια από την σάλτα. Συνεχίζουμε το βράσιμο, προσέχοντας πάντα την ποσότητα της σάλτσας που πρέπει να είναι λίγη. Δέκα λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, πρέπει η σάλτσα του να είναι πυκνή. Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό αλλά όχι καυτό. Καλή μας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου