Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αγκινάρες «α λα πολίτα»

Ο Tσελεμεντές είναι ο πρώτος που αναφέρει τον όρο «α λα πολίτα» για μια συνταγή τουρκικής προέλευσης-όπως λέει- που μέχρι τότε ονομαζόταν «αγκινάρες με λάδι». 

Τότε στη συνταγή δεν χρησιμοποιούσαν καρότα ή πατάτες αλλά μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου. Ο σημερινός τρόπος μαγειρέματος καθιερώθηκε στην Ελλάδα από την δεκαετία του 60 και τότε προστέθηκαν τα καρότα και οι πατάτες.



Νομίζω, με όλο το σεβασμό προς το μέγα Τσελεμεντέ, ότι το «τουρκικής προέλευσης» Ιστορικά δεν στέκει . Πιο σωστό θα ήταν το «Πολίτικης προέλευσης», δηλαδή αστικής και καθόλου αγροτικής ή νομαδικής, διότι η παρασκευή του απαιτεί οργανωμένη κουζίνα και η κατανάλωσή του εκλεπτισμένο γούστο. 



Εξάλλου θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλες οι Πολίτικες συνταγές έχουν πίσω τους μεγάλη Βυζαντινή παράδοση! 
Αυτό το αναγνωρίζουν όσοι συνεχίζουν αυτή την παράδοση με μεγάλο σεβασμό στις χώρες της Μέσης Ανατολής!

 




Τ α Υ λ ι κ ά
(Για 3 άτομα)

6 αγκινάρες φρέσκες ή καταψυγμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, χονδροτριμμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα 
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι και πιπέρι

3-4 λεμόνια

Ο δ η γ ί ε ς






Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες-αφαιρούμε όλα τα σκληρά φύλλα και με ένα κουταλάκι το χνούδι από το κέντρο.

 













Τις τρίβουμε με λεμόνι και τις βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με νερό, λίγο αλεύρι και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.










Βάζουμε το λάδι σε μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε ελαφρά. 
Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε λίγο ακόμη και μετά τις πατάτες.









Τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τις αγκινάρες, ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες και να μείνουν με λίγη σάλτσα(περίπου μισή ώρα). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. 





Όταν το φαγητό έχει βράσει, προσθέτουμε στη σάλτσα του το χυμό ενός λεμονιού και 2 κουταλιές από το αλεύρι από το μπολ που τις είχαμε τοποθετήσει ωμές. Κουνάμε καλά την κατσαρόλα για να δέσει ομοιόμορφα η σάλτσα.





Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τις αγκινάρες ζεστές ή κρύες.
(Αν προτιμάμε προσθέτουμε αυγολέμονο).

6 σχόλια:

  1. Ετοιμη ήμουν σημερα να βάλω την ίδια συνταγή Ελενάκι!!
    Από τα πιο αγαπημένα μας λαδερά, καμιά φορά το κάνω και με αυγολέμονο!!
    Καλό μήνα, με πολλά χαμόγελα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενά μου, τα μεγάλα πνεύματα συναντο.υνται! Είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα του συζύγου μου. Αυγολέμονο βάζω όταν τις μαγειρεύω με κρέας, αρνάκι.
    Καλό μήνα, με υγεία, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαγάκι για τον σύζυγό μου επίσης... του αρέσει υπερβολικά θα έλεγα... Κι εγώ τις κάνω με αυγολέμονο...αλλά νομίζω όπως και να τις κάνεις θα είναι ωραίες οι αγκινάρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύα, δεν ξέρω γιατί οι σύζυγοι αγαπούν τα κάπως δύσκολα στην παρασκευή τους φαγητά! Δεν είναι αλήθεια; Καλημέρα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτική συνταγή, από τις πιο αγαπημένες μου!!!! Γεια στα χέρια σου! Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kiki μου σε ευχαριστώ πολύ, να περάσεις μια όμορφη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή