Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Αφράτο και Μυρωδάτο Σταφιδόψωμο

Με μεγάλη μου χαρά διαβάζω ότι πολλές φίλες- bloggers, που έχουν μικρά παιδιά, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την ποιότητα του πρωινού των παιδιών τους αλλά και το κολατσιό που θα πάρουν μαζί τους στο Σχολείο. Με ενδιαφέρουν πολύ και οι προτάσεις τους που τις βρίσκω εξαιρετικές, πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, ακόμα και για ενήλικες.
Το ενδιαφέρον τους αυτό δεν το βρίσκω καθόλου υπερβολικό, διότι πιστεύω ότι ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό πάντα μας εξασφαλίζει ενέργεια και ευεξία. Γι΄αυτό πρέπει με μεγάλη φροντίδα να το ετοιμάζουμε και να φροντίζουμε, εκτός από τη θρεπτική του αξία, να έχει και ποικιλία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να το προσφέρουμε σε παιδιά.
Σε παλιότερες αναρτήσεις σας είχα προτείνει για ΛαδόψωμοΤηγανόψωμο, αφράτα Ρολάκια με Κανέλα και Σοκολάτα και Τηγανίτες με Μπανάνα.

Σήμερα προτείνω να φτιάξουμε νοστιμότατα και μυρωδάτα Σταφιδόψωμα για ένα εξαιρετικό πρωινό ή κολατσιό, εύκολα και πολύ οικονομικά. Μπορούμε να ζυμώσουμε διπλή δόση, να τα ψήσουμε όλα και τα διατηρήσουμε, όσα περισσεύουν, στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαστούμε, θα τα αποψύξουμε, θα τα βάλουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά και, αφράτα και λαχταριστά, σαν να τα είχαμε φτιάξει εκείνη την ώρα, θα τα προσφέρουμε!
Ας δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε.





 

Τα Υλικά
(Για 10 Σταφιδόψωμα)


Για τη μαγιά
3 ½ κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
⅓ φλιτζανιού χλιαρό νερό


Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια / 380γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι / 140γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλιά χαρουπάλευρο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι / 250ml γάλα με 2% λιπαρά
⅓ φλιτζανιού / 65γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
⅓ φλιτζανιού / 70γραμ. ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μέλι ανθέων
1 φλιτζάνι σταφίδες, πλυμένες και στεγνωμένες
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1 κουταλάκι ξύσμα από ένα βιολογικό πορτοκάλι
(Ο χυμός από ένα πορτοκάλι)


Για την επικάλυψη
1 κρόκος αυγού με 1 κουταλιά γάλα ή
2 κουταλιές ζάχαρη, διλυμένες σε 1 κουταλιά γάλα



Οδηγίες


Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ολικής αλέσεως και το χαρουπάλευρο (αν χρησιμοποιήσουμε) και προσθέτουμε το αλάτι και την κανέλα. Ανακατεύουμε τα υλικά καλά.
Διαλύουμε καλά τη μαγιά με τη ζάχαρη στο ⅓ του φλιτζανιού χλιαρό νερό. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη, για να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.


Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το μισό φλιτζάνι γάλα, αρκετά ζεστό, για να ζεστάνουμε τα υλικά. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.









Εν συνεχεία, προσθέτουμε τη μαγιά, συνεχίζοντας το ζύμωμα κι όταν αυτή απορροφηθεί, προσθέτουμε τις σταφίδες και σιγά-σιγά το υπόλοιπο γάλα.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.









Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.










Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε με τις παλάμες μας να χάσει τον αέρα και την πλάθουμε ένα μακρύ κορδόνι. Χωρίζουμε το κορδόνι στη μέση και κάθε μισό σε πέντε κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε οβάλ ψωμάκι, φροντίζοντας οι σταφίδες να διατηρηθούν στο εσωτερικό του, για να μην καούν στο ψήσιμο.









Τοποθετούμε τα ψωμάκια αραιά μέσα σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι.
Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και τα  αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.






Μέσα σ’ ένα μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο του αυγού με το γάλα και αλείφουμε απαλά τα φουσκωμένα ψωμάκια με ένα πινελάκι, χωρίς να τα πιέζουμε, γιατί θα ξεφουσκώσουν.







Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 περίπου λεπτά, μέχρις ότου ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.


Είναι έτοιμα να τα απαλαύσουμε!


TIPS
  • Αν η ζύμη μας στο τελικό στάδιο κολλάει λίγο, δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι αλλά λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Αν η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε με λίγο χυμό από το πορτοκάλι από το οποίο πήραμε το ξύσμα.
  • Αν δεν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αλλά βούτυρο, το λιώνουμε και το προσθέτουμε χλιαρό τμηματικά, μετά τις σταφίδες. Ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί. 
  • Μπορούμε να τα ζυμώσουμε και με το μίξερ, χρησιμοποιώντας το ανάλογο εξάρτημα. Προσθέτουμε στον κάδο πρώτα να στερεά και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Μετά ρίχνουμε τα υγρά και τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που θα συγκεντρωθεί γύρω από το γάντζο ζυμώματος. Θα αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει και θα συνεχίσουμε με τη διαδικασία που περιγράφεται στις οδηγίες της συνταγής.

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη
    Πόσο λαχταριστό,αφράτο και φουσκωτό θα μπορούσε να είναι ένα απλό κολατσιό ενός παιδιού!Πραγματικά πόσο περήφανη θα αισθάνεται μία μητέρα όταν το παιδί της τρώει αυτό το υγιεινό,σπιτικά φροντισμένο,ξεχωριστό δεκατιανό?Αρωματικό και πολυποίκιλλο αποτελεί την τέλεια λύση για το καθημερινό τσιμπολόγημα όλης της οικογένειας!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλήμέρα, Φωτεινή!
      Μακάρι όλες οι μητέρες να μπορούσαν - και να ήθελαν!- να δίνουν στα παιδιά τους ένα υγιεινό και φροντισμένο δεκατιανό. Δυστυχώς, άλλοτε ο χρόνος πιέζει και άλλοτε η διάθεση λείπει-αυτό το λέω με επίγνωση, διότι το έχω ζήσει, εργαζόμενη τόσα χρόνια στην Εκπαίδευση. Θέλω όμως να πιστεύω ότι κάτι αρχίζει πλέον να αλλάζει!
      Καλή σου εβδομάδα.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Kαταπληκτική συνταγή Ελένη μου!!!! Θα δοκιμαστεί γιατί κι εγώ αποφεύγω να τρώει ο γιος μου από τις καντίνες τροφή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημμέρα, Λίλα!
      και πολύ καλά κάνεις, αρκεί και ο γιος σου να το δέχεται. Οι καντίνες των σχολείων πολλές φορές είναι απαράδεκτες. Και τα παιδιά όμως έχουν ευθύνη για τις επιλογές που κάνουν στη διατροφή τους. Πότε θα το καταλάβουν; Όταν μεγαλώσουν αρκετά!

      Διαγραφή
  3. Μοσχομυρισαν τα σταφιδοψωμα σου Ελενη μου!
    Κι εχω χαιρομαι οσες φροντιζουν να εχουν τα παιδακια τους ενα γευστικο και θρεπτικο πρωινο, φτιαγμενο απο τα χερια τους!
    Καλη εβδομαδα!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, μαρίνα μου!
      Πράγματι έγιναν πολύ αφράτα και νόστιμα. Εμείς τα προτιμάμε κάπως άγλυκα αλλά αρωματικά. Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί, "κατά΄το δοκούν" ή το "επιθυμείς"!
      Οι μαμάδες που φτιάχνουν σπιτικό κολατσιό είναι πράγματι αξιέπαινες!
      καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Πρωί πρωί μοσχοβόλησαν τα σταφιδόψωμά σου αλλά ο blogger δεν με άφησε να σου εκφράσω τα συναισθήματα των σιελογόνων αδένων μου. χα χα
    Τώρα που του ....την έσκασα , μπορώ να σου πω ότι είναι σαν να έχω την μυρωδιά τους στην μύτη μου και την γεύση τους στον ουρανίσκο.
    Προς το παρόν όμως μόνο τα μάτια μου ικανοποιήθηκαν ....πλήρως.χα χα
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Σωσώ μου!
      Αχ αυτός ό blogger, πόσο μας παιδεύει! Εμείς εδώ έχουμε και αργό internet, όλα τα καλά.
      Είδες πόσο βοηθάει η θάλασσα και ταξιδεύουν οι μυρωδιές! Μόνο που καραβάκι δεν έύρισκα για να σου στείλω μερικά ζεστά-ζεστά!
      Καλή εβδομάδα και σ' εσένα!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Αν όλες οι μανούλες ακολουθήσουν τη συνταγή σου, τότε τα παιδάκια τους σίγουρα θα καλοφάνε!!
    Μπορώ να έχω κι εγώ ένα; Κι ας μην είμαι πια παιδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει καμία σημασία που δεν είσαι παιδάκι. μπορείς να έχεις και ένα και δύο, και όσα εσύ θέλεις! Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω, καλή μου Sunday!

      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Πω πω Ελένη μου, απίθανη εμφάνιση έχουν τα ψωμάκια σου! Φαίνονται τόσο λαχταριστά, καλοψημένα και στρουμπουλά!
    Και τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει όμως είναι όλα ένα και ένα! Μπορώ να φανταστώ πόσο νόστιμα και αρωματικά θα είναι! Τι ωραίος και θρεπτικός τρόπος να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με καλή διάθεση και ενέργεια!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, Ερμιόνη μου, γίνονται υπέροχα και πολύ εύκολα, είτε με ζύμωμα με το χέρι ή με το μίξερ, τα δοκίμασα και με τους δύο τρόπους. Μας άρεσαν πολύ, είναι αφράτα και μυρωδάτα και διατηρούνται αρκετά φρέσκα.
      Να είσαι καλά, καλή μου, και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Ελενάκι μου υπέροχα!!
    Τι αφράτα και νόστιμα που δείχνουν!!!!
    Κάποια στιγμή θα κεράσω και τα δικά μου, προς το παρόν δοκιμάζω τα υπέροχα και αρωματικά δικά σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου, να είσαι καλά.
      Και βέβαια περιμένω και τα δικά σου, που πιστεύω ότι θα είναι υπέροχα.
      Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου υπέροχα τα σταφιδόψωμα και μου άρεσε πολύ η γυαλάδα που έχουν,αυτό με την ζάχαρη να σου πω την αλήθεια δεν το ήξερα,όσο ψάχνεις μαθαίνεις.Να είσαι καλά φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ροδάνθη μου!
      Η γυαλάδα που έχουν είναι από τον κρόκο του αυγού με λίγο γάλα. Και με το ζαχαρόνερο γυαλίζουν αλλά όχι τόσο. Τα δοκίμασα και τα δύο.
      Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Ελένη, περιττό να σου πω ότι το άρωμα των σταφιδόψωμών σου, ταξέδεψε ως εδώ, αλλά μας "ταξέδεψε" επίσης σε λίγο πιο παλιά χρόνια. Όταν μοσχοβολούσαν οι γειτονιές, την ώρα που οι συνοικιακοί φούρνοι έψηναν σταφιδόψωμο! Ευτυχώς ο δικός μας φτιάχνει ακόμα.
    Τα σταφιδόψωμά σου, είναι τόσο αφράτα και ζηλευτά, σαν τσουρεκάκια με σταφίδες μοιάζουν!! Ανάρπαστα θα έγιναν!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω τέτοιες μνήμες από την εποχή της πρώτης μου σχολικής ηλικίας. Τότε τα έφτιαχνε ο φούρνος της γειτονιά, όπως λες, και ήταν το αγαπημένο μας κολατσιό για το σχολείο. Αυτά που φτιάχνουν σήμερα δεν έχουν καθόλου γεύση, δυστυχώς!

      Καλό σου βράδυ και μια υπέροχη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. ονειρικό....λατρευω τα σταφιδόψωμα μα δυστυχώς τα παιδια μου δε θελουν σταφιδες!οχι πως αυτό με πτοεί...στα δικά τους βάζω σοκολάτα και σε μενα τη σταφιδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελένη μου δείχνουν τόσο λαχταριστά που δε μπορείς να τους αντισταθείς με τίποτα!!!Γεια στα χέρια σου, πάρα πολύ ωραία συνταγή, τη κρατάω!!!
    Φιλιά πολλά, καλή σου εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αμάν, τρελλαίνομαι για σταφιδόψωμα, μμμμ, γιαμμμμ, αχχχχχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελένη μου καλημέρα... τρελλαίνομαι για τα σταφιδόψωμα! Σου έγιναν υπέροχα και γυαλιστερά και με ωραίο σχήμα!!! Τέλεια!!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνονται απίθανα!!!Τόσο αφράτα και νόστιμα!!!Θα τα δοκιμάσω άμεσα!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. θα επιχειρησω την συνταγη και θα τα δοκιμασω!!!!!!!!!!!!με ενδιαφερουν τα υγιεινα σνακ για το σχολειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΥΑΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;KAI THN ΞΕΡΗ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΝΩΠΗ ΚΑΙ ΠΟΣΗ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Αλέκα!
      Για το αλεύρι δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσο για τη νωπή μαγιά, νομίζω ότι γράφει επάνω η συσκευασία για πόσο αλεύρι αναλογεί. Εγώ δεν τη χρησιμοποιώ συχνά.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή