Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Μεξικάνικο Κοτόπουλο


Σήμερα θα αλλάξουμε ήπειρο και θα κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική. Θα φτιάξουμε, εύκολα και πολύ γρήγορα, με απλά υλικά, ένα μοναδικό σε νοστιμιά πιάτο, υγιεινό, όπως όλα τα σπιτικά, Μεξικάνικο Κοτόπουλο / Chicken Fajitas.
Θα το επιμεληθούμε εμείς, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και δεν θα προβληματιστούμε καθόλου, μήπως η σάλτσα καλύπτει ένα μισοψημένο κοτόπουλο, όπως συμβαίνει, όταν το τρώμε έξω. Θα το καλοψήσουμε αλλά θα φροντίσουμε να μείνει ζουμερό και θα το σερβίρουμε όμορφα μέσα σε Τορτίγιας ή οποιεσδήποτε άλλες πίτες μας αρέσουν.
Θα χρειαστούμε και μια Σάλτσα Ντομάτας, τόσο πικάντικη, όσο μας αρέσει, που θα τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα και θα τη χρησιμοποιήσουμε στα σάντουιτς ή να σερβίρουμε Πικάντικες Πατάτες.
Δοκιμάστε το κι εσείς και θα δείτε ότι θα γίνει ένα από τα αγαπημένα πιάτα όλης της οικογένειας.




Τα Υλικά
(Για 4 άτομα)

8 Τορτίγιας ή ισάριθμες μικρές, λεπτές, Αραβικές πίτες
4 φιλέτα κοτόπουλου
4 ξηρά κρεμμύδια κομμένα φετάκια
4 πολύχρωμες πιπεριές, κομμένες λεπτές λωρίδες
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουταλάκια κύμινο, σκόνη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ο χυμός ενός λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

Για την Πικάντικη Σάλτσα Ντομάτας
2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο φετάκια
1πράσινη πιπεριά, κομμένη λωρίδες
2 κουταλιές ξύδι
1- 2 καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες, ανάλογα πόσο το θέλουμε καυτερό ή 2 κουταλάκια Μεξικάνικο μείγμα μπαχαρικών
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ζάχαρη
½ κουταλάκι κόλιανδρο, σκόνη
½ κουταλάκι κύμινο, σκόνη

Οδηγίες

Από το προηγούμενο βράδυ προετοιμάζουμε το κοτόπουλο. Πλένουμε τα φιλέτα και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί αλλά δεν τα τεμαχίζουμε, για να τα ψήσουμε εύκολα.


Τα βάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δύο σκελίδες χονδροκομμένο σκόρδο, δύο κουταλάκια κύμινο και πέντε κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί.
Από την προηγουμένη μπορούμε να ετοιμάσουμε και την πικάντικη σάλτσα.




Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το τσίλι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Μόλις μοσχομυρίσουν, σβήνουμε με το χυμό ντομάτας και ρίχνουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για δέκα λεπτά, πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και μετά την πολτοποιούμε.



Ζεσταίνουμε καλά μια πλάκα ψησίματος από μαντέμι. Βάζουμε πάνω τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα αφήνουμε να ψηθούν, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία, για να μην μας καούν. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά με τη λαβίδα, όταν δούμε ότι ξεκολλάνε μόνα τους. Τα γυρίζουμε από την άλλη και, όταν ψηθούν τα διατηρούμε ζεστά.





Εν τω μεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι ή Wok ρίχνουμε το μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο που μας έχει μείνει, μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και, όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια με ένα κουταλάκι κύμινο και αλάτι, όσο θέλουμε. Ανακατεύουμε πολλές φορές πάνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.







Ρίχνουμε πάλι στο Wok το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι, το σκόρδο, τις πιπεριές, το υπόλοιπο κύμινο, λίγο αλάτι και τις τηγανίζουμε κι αυτές.






Κόβουμε τα ψημένα φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες.
Ετοιμάζουμε τις Τορτίγιας, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Αν χρησιμοποιήσουμε πίτες, όπως εγώ, τις ζεσταίνουμε για λίγο πάνω στην πλάκα που ψήσαμε το κοτόπουλο.

Σερβίρισμα
Βάζουμε σε ένα πιάτο μία Τορτίγια ή μία πίτα, μερικές κουταλιές από τα τηγανισμένα  κρεμμύδια και τις πιπεριές, στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού, προσθέτουμε κομμάτια κοτόπουλου και μερικές κουταλιές από την πικάντικη σάλτσα ντομάτας.


Τα τυλίγουμε σαν χωνάκι ή πακετάκι, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και τα απολαμβάνουμε ζεστά!


Καλή όρεξη!

(Στη πρόταση για Μεξικάνικες Φατίχας με Κοτόπουλο είναι της Αλεξίας Αλεξιάδου αλλά τροποποιημένη από εμένα. Δείτε εδώ το video της βασικής συνταγής)

Λίγα λόγια ακόμα

Τα Μεξικάνικα Fajitas (φαχίτας) μοιάζουν σαν το δικό μας σουβλάκι με πίτα. Τυλίγονται μέσα σε τορτίγιας, πολύ λεπτές, Μεξικάνικες πίτες, φτιαγμένες από αλεύρι καλαμποκιού και σιταριού. Θα έλεγα ότι είναι μάλλον άγευστες και χρειάζονται προσεκτικό ψήσιμο, για να χάσουν την υγρασία τους.


Οι πίτες αυτές, παραδοσιακά, γεμίζονται με κομμάτια ψημένου χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος αλλά και με φιλέτο κοτόπουλου, τηγανισμένα ή ψημένα λαχανικά, ωμή σαλάτα και μια καυτερή σάλτσα ντομάτας ή αβοκάντο (Quacamole).
Αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε ή να διασκεδάσουμε μπορούμε να σερβίρουμε στο τραπέζι όλα τα υλικά ζεστά και να αφήσουμε τον καθένα να ετοιμάσει, όπως θέλει, τις
Fajitas του!
Θα είναι πολύ διασκεδαστικό!



22 σχόλια:

  1. Τέλεια τα fajitas!! Συμφωνώ πως είναι πολύ καλή ιδέα να τα βάζεις στο τραπέζι και να τα φτιάχνει ο καθενας μόνος του! Χαμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Villy!
      Χαίρομαι που σου αρέσει η ιδέα της παρέας για την προετοιμασία!
      Θα γίνει ένας μικρός χαμός αλλά θα έχει κι ένα χαρούμενο αποτέλεσμα!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  2. Ελένη μου πάει οπωσδήποτε να φτιαχτεί Παρασκευή βράδυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σου άρεσε, Λίλα μου, να το ευχαριστηθείτε!
      Η προετοιμασία δεν είναι χρονοβόρα και έχει πολύ ενδιαφέρον το αποτέλεσμα, γευστικά και οπτικά!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  3. Εσύ στο Μεξικό Ελένη μου, εγώ στην Ανατολή...λέω ν' ανταλλάξουμε μεριδούλες συναμετάξυ μας για να γευτούμε και τις δυό χώρες με την σειρά της η καθεμιά!
    Πω-πω τρέχουν τα σάλια μου, καθώς μεσημεριάζει πια εδώ...και το "τυλιχτό σουβλάκι" είναι από τα αγαπημένα μου σνακ, ειδικά άμα είναι με μεράκι σπιτικό φτιαγμένο, όπως τα δικά σου.
    Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ πλήρως με την ανταλλαγή μερίδων, καλή μου Πηνελόπη! Θα είναι διπλό το κέρδος και η απόλαυση!
      Α, εσύ το λες σνακ; Εμείς το φάγαμε για μεσημεριανό, συνοδευμένο από μια μια φρέσκια σαλάτα και ήταν αρκετά χορταστικό. Πάντως δεν το ήξερα να στείλω προς τα εκεί μερικά!
      Πολύ καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλό φαίνεται Λενακι μου και είναι κοντά στις δικές μας γεύσεις , η καλύτερη λύση είναι να φτιάχνει ο καθένας το δικό του !

    καλό μεσημέρι !!!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μαράκι!
      Είναι αρκετά ήπιο σε γεύση και προσαρμοσμένο στις δικές μας συνήθειες. Μας ταιριάζει, όπως το λες. Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου!
      Πολλά πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Σήμερα μας ταξίδεψες γευστικά στην Λατινική Αμερική Ελενάκι μου, με μια τυίχτη νοστιμιά που δεν μας αφήνει καθόλου αδιάφορους!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού δεν μπορώ να σας προσφέρω πραγματικά ταξίδια, Έλενά μου, ας είναι ευπρόσδεκτα μερικά γευστικά! Χαίρομαι που σου άρεσε.

      Καλή σου μέρα, ήρεμη και χαρούμενη.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Τέλεια ιδέα το μεξικάνικο και η σκέψη σου να φτιάχνει ο καθένας το δικό του είναι εξαιρετική! Διπλή μερίδα πιπεριές στο δικό μου, παρακαλώ!!!
    Καλή συνέχεια Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω με χαρά ότι σας άρεσε η πρότασή μου! Έχει ενδιαφέρον και φέρνει κέφι στην παρέα!
      Να τη δοκιμάσεις, Sunday, και να βάλεις στο δικό σου φαχίτας την ποσότητα των υλικών που θέλεις!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  7. Ελένη, φαχίτας για όλα τα γούστα, είναι αυτές της σημερινής σου πρότασης. Όσο πικάντικες τις θέλουμε, αλλά έχοντας την δυνατότητα να τις φτιάξουμε όπως τις θέλουμε! Το καλύτερο.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Ειρήνη μου, για όλα τα γούστα! Πώς αλλιώς θα το απολαύσουμε;
      Με όλα τα υλικά μπροστά μας, κάνουμε τις δικές μας επιλογές.

      Πολύ καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου δείχνει πολύ λαχταριστό!Νοστιμότατο είναι σίγουρα!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελένη μου!
      Με την πρώτη ευκαιρία να το δοκιμάσεις, αν δεν το έχεις ξαναφτιάξει.
      Είναι εύκολο και νόστιμο.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Ελένη μου έχω τεράστια αδυναμία στο μεξικάνικο φαγητό και το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μας!
    Είναι πραγματικά πάρα πολύ νόστιμο, πικάντικο και με πολλά λαχανικά που ταιριάζουν τέλεια με το κοτόπουλο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Ερμιόνη μου!
      Θυμάμαι ότι μας είχες παρουσιάσει αρκετές Μεξικάνικες συνταγές. Κι εμάς μας αρέσουν αλλά εδώ δεν τα φτιάχνουν πολύ καλά. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι τορτίγιας, τις βρίσκω άνοστες και γι' αυτό τις αντικατέστησα με πίτες. Έγιναν εξαιρετικές.
      Στην Ελλάδα θα τα δοκιμάσω με χοιρινό.

      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Ελένη μου το κοτόπουλό σου είναι υπέροχο και το καταλιμπίστηκα!!!! Τέλεια τα φαχίτας με τις υπέροχες φωτό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, καλή μου Κική!
      Προσπαθώ να βελτιώσω τις φωτογραφίες κι έχω αγοράσει μια καινούργια μηχανή αλλά έχω ακόμα και παλιό υλικό για δημοσίευση!

      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Τέλειο Ελένη μου, μου αρέσει πάρα πολύ, εμείς έχουμε τάκο night μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι μας.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μυρωδιές και νοστιμιές κατά το γούστο μας.
    Αυτοσχεδιάζουμε κι απόψε στην κουζίνα σου Ελένη μου.

    Εξαιρετικές λήψεις πανέμορφο αποτέλεσμα!
    Kisses!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή