Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι Λωτοί, οι Λωτοφάγοι και μία Πάστα Φλώρα!


Ο Όμηρος στην Οδύσσεια μας διηγείται μοναδικά έναν πολύ ωραίο μύθο για έναν ειρηνικό και φιλόξενο λαό, τους Λωτοφάγους. Το μόνο τους ελάττωμα ήταν ότι πλάνευαν τους περαστικούς ταξιδιώτες με τους γλυκύτατους και μεθυστικούς λωτούς κι εκείνοι ξεχνούσαν τον σκοπό του ταξιδιού τους.  
Από αυτούς τους καρπούς κατασκεύαζαν κι ευωδιαστό και γλυκόπιοτο κρασί. Αυτό το κρασί γεύτηκαν και οι δύο σύντροφοι του Οδυσσέα που στάλθηκαν στη χώρα τους από τον ίδιο, για να συλλέξουν πληροφορίες.
Κι αυτοί, ταλαιπωρημένοι και διψασμένοι, ενθουσιάστηκαν τόσο από το κρασί των Λωτοφάγων, ώστε ξέχασαν συντρόφους και επιστροφή στην πατρίδα! Δυστυχώς όμως  ο Οδυσσέας δεν τους άφησε να ζήσουν εκεί ευτυχισμένοι αλλά, όπως ο ίδιος αργότερα διηγήθηκε στους Φαίακες (Οδύσσεια, ραψ. ι, στίχοι 91-102), τους έφερε πίσω στα καράβια σηκωτούς!

“ Κλαίγανε σαν τους έφερα με το στανιό στα πλοία,
και στα ζυγά(πάγκους) αποκάτωθε τους έσυρα δεμένους!
Τους άλλους τότε φώναξα συντρόφους , ν' ανεβούνε
μεμιάς στα γοργοκάραβα, μην τύχει και κανένας
γευτεί  λωτό και γυρισμό πατρίδας λησμονήσει
(νόστου τε λαθέσθαι.)”
(Από την ποιητικότατη μετάφραση του Αργύρη Εφταλιώτη)

Για τον Οδυσσέα ο νόστος, δηλαδή η επιστροφή στην πατρίδα, είχε μεγάλη σημασία. Σαν αρχηγός είχε και την ευθύνη της επιστροφής όλων αυτών που ξεκίνησαν μαζί του από την Ιθάκη. Τους έσωσε από τους ειρηνικούς Λωτοφάγους και τους πήγε στους Κύκλωπες! Τι να πει κανείς!
Οι Λωτοφάγοι χάθηκαν, η ιστορία τους όμως παραμένει, όπως και οι λωτοί.
Κι εγώ αυτά τα υπέροχα φρούτα δοκίμασα στην παρακάτω τάρτα που έγινε εξαιρετική! Η γλύκα των λωτών έδεσε υπέροχα με το άρωμα των πορτοκαλιών και αποτέλεσαν μαζί μια γέμιση εκπληκτικής νοστιμιάς! Δοκιμάστε τη κι εσείς και θα πειστείτε!



Τα Υλικά

Για τη βάση
1 φλιτζάνι βούτυρο, φυτικό ή ζωικό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό
½ φλιτζάνι μαλακή καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι baking powder
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Ελάχιστο αλάτι
Ένα φύλλο λαδόκολλα

Για τη γέμιση
4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
2 κουταλιές ζεστό νερό
3 πολύ ώριμοι λωτοί, ξεφλουδισμένοι και κομμένοι φέτες μετρίου πάχους

Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι.
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε το αυγό, συνεχίζοντας για λίγο ακόμα το χτύπημα.
Μετά προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τμηματικά το αλεύρι, ζυμώνοντας για λίγο απαλά, ώστε η ζύμη να γίνει αφράτη και εύπλαστη. Δεν ζυμώσουμε πολύ, για να μην σκληρύνει η ζύμη.
Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, σκεπάζουμε την με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30  λεπτά, να ξεκουραστεί.
Όταν τη βγάλουμε από το ψυγείο, με τα ⅔ της ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα. Στρώνουμε με αυτό μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 26-28 εκ. ή ένα ορθογώνιο ταψάκι διαστάσεων 20Χ30εκ. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη να «καθίσει» καλά μέσα στη φόρμα. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει και τα τοιχώματά της, τουλάχιστον μέχρι τη μέση.






Απλώνουμε στη βάση δύο κουταλιές μαρμελάδα, μετά τοποθετούμε σε σειρές τις φέτες του λωτού και καλύπτουμε με την υπόλοιπη μαρμελάδα, αραιωμένη με δύο κουταλιές ζεστό νερό.











Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδονάκια και σχηματίζουμε ρόμβους πάνω από τα φρούτα.













Ψήνουμε την τάρτα σε μέτριο προθερμασμένο στους 180ºC για 35΄-40΄, μέχρις ότου ροδίσει η ζύμη.










Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το βάζουμε σε πιατέλα να κρυώσει εντελώς.
Μετά το κόβουμε και το απολαμβάνουμε!


Καλή επιτυχία!



Λίγα λόγια ακόμα

Ο Λωτός ή Διόσπυρος (Diospyros Kaki) είναι ένα τροπικό δένδρο που το έφεραν στην Ευρώπη Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή (Κίνα - Ιαπωνία).
Όμως τα πρώτα φυτά που ήρθαν στην Ευρώπη παρήγαγαν καρπούς γλυκούς μόνο όταν ωρίμαζαν. Ήταν όμως πολύ διακοσμητικοί, αν παρέμεναν πάνω στο δένδρο, μετά την πτώση των φύλλων του το φθινόπωρο, και με το εκπληκτικό πορτοκαλί τους χρώμα συνέθεταν μια πολύ εντυπωσιακή εικόνα! Αυτό το θέαμα γοήτευε και εξακολουθεί να γοητεύει.
Οι λωτοί στην Ελλάδα τρώγεται νωποί αλλά στην Ανατολή ο καρπός τρώγεται πολύ και ως αποξηραμένος. Στην Ιαπωνία μεταποιούνται και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του sake

25 σχόλια:

  1. ωραία ανάρτηση....αλλά κα η πάστα φλώρα αγαπημένο γλυκό να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Αφού σου αρέσει η Πάστα Φλώρα, δοκιμασέ τη έτσι, διαφορετικά.
      Θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη, ο λωτός εμένα μου είναι αδιάφορος ως φρούτο, μόνο στο σύζυγο αρέσει. Το πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος που συλλέγονται και ωριμάζουν όπως και η ποικιλία εδαφών δίνουν περίεργες γεύσεις κάθε χρόνο. Σε γλυκά δεν τον έχω βάλει ποτέ.
    Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ξανθή!
      Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη δένδρων-λωτών, άλλα με γλυκά φρούτα και άλλα που δεν τρώγονται, διακοσμητικά. Δεν γνωρίζω πώς συλλέγονται οι καρποί. Στη Σλοβενία, που υπήρχαν παντού λωτοί, μου είπαν ότι τα φρούτα ωριμάζουν καλύτερα κοντά σε μήλα!
      Οι λωτοί πάντως, για να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά, πρέπει να είναι ώριμοι.
      Εδώ έρχονται πολύ ωραίοι λωτοί, έτσι προέκυψε η τάρτα.

      Διαγραφή
  3. Στα διασταυρωμένα μονοπάτια της καλοψημένης ζύμης θα περιπλανηθώ και εγώ , ως άλλος Οδυσσέας.Αναζητώντας όχι χαμένες πατρίδες όπως αυτός,αλλά επικυρωμένες γεύσεις.Θα πλεύσω ήσυχα και γαλήνια στα ακύμαντα στρώματα της γλυκιάς μαρμελάδας αποφεύγοντας Σειρήνες και Κύκλωπες.Θα εγκλωβιστώ από μόνη μου στις παγίδες της νοστιμιάς των πλάνων φρούτων και θα αυτοαιχμαλωτιστώ.Κι ας λησμονήσω λίγο...ας ταξιδέψει αλλού ο λογισμός..ας είναι καλοτάξιδη η σκέψη..η καρδιά θα οδηγήσει στο λιμάνι το ασφαλές.
    Καλή Κυριακή Ελένη μου.Πολλά πολλά ταξιδιάρικα φιλιά.Φτάνουν σε σένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ ωραία τα έγραψες, Φωτεινή μου, όπως πάντα!
      Κι εγώ, δοκιμάζοντας ώριμους λωτούς, "εγκλωβίστηκα στη νοστιμιά τους" και προέκυψε η Πάστα Φλώρα. Το πορτοκάλι βοήθησε πολύ ώστε να αναδειχθεί η γλύκα των λωτών.
      Και βέβαια φθάνουν όλα όσα μου στέλνεις και σε ευχαριστώ!
      Ανταποδίδω φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Eλενάκι μου για μιαν ακόμη φορά μας εντυπωσίασες με τις γευστικές σου δημιουργίες!
    Πάστα φλόρα (αγαπημένη τάρτα) με λωτούς, να κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Έλενα! Πολλές φορές τα ίδια τα φρούτα μας καθοδηγούν να τα συνδυάσουμε διαφορετικά και έχουμε όμορφο αποτέλεσμα, οπτικά και γευστικά.
      Και βέβαια αξίζει να τη δοκιμάσετε!
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Τέλεια η πάστα φλώρα αλλά λωτό δεν έχω φάει ποτέ!! Πάντως φαίνεται λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν βρεις ώριμους λωτούς, να τους δοκιμάσεις σε τάρτα.
      Δίνουν εξαιρετική γέμιση και συνδυάζονται με το πορτοκάλι.
      Καλή σου μέρα, Κική μου!

      Διαγραφή
  6. Πάστα φλόρα με λωτό δεν έχω φάει ποτέ, αλλά πολύ θα το ήθελα! Πολύ ιδιαίτερο το γλυκάκι σου, Ελένη μου! Μπράβο!
    Καλό βράδυ και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Αναστασία!
      Είναι λίγο ασυνήθιστο φρούτο ο λωτός αλλά πολύ νόστιμος, όταν ωριμάσει. Γίνεται υπέροχος, όταν ψηθεί και συνδυάζεται με τα εσπεριδοειδή. Προτείνω μία δοκιμή!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Αχ Ελένη μου έχω κακή πείρα με τους λωτούς.Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά ο λωτός ηταν άγουρος μούδιασε όλο μου το στόμα μέχρι το λαιμό από τότε ούτε και έχω ξαναφάει .Τώρα όμως έτσι που βλέπω την πάστα φλωρα σου τη ζηλεύω λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, περαστικά σου κι επό εδώ!
      Άγουροι, αν και είναι κίτρινοι και ξεγελούν, είναι πολύ στυφοί. Υπάρχουν όμως και ποικιλίες δένδρων-λωτών που παράγουν καρπούς που δεν τρώγονται. Δεν ωριμάζουν ποτέ. Μάλλον κάποιον από ένα τέτοιο δένδρο θα έφαγες.
      Να τολμήσεις να δοκιμάσεις πάλι ένα πολύ ώριμο. Θα δεις τη διαφορά!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  8. Ο λωτός δεν είναι και πολύ του γούστου μου αλλά έτσι που τον έβαλες στην πάστα φλώρα με το πορτοκάλι, μου άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγώ δεν τους συμπαθούσα, γιατί, όταν ήμουν μικρή και δοκίμασα, είχα μια άσχημη εμπειρία, όπως η Κατερίνα. Εδώ τους ξαναδοκίμασα και με ενθουσίασε η πλούσια σάρκα τους με το λεπτό άρωμα. Να σου προτείνω να δοκιμάσεις;

      Διαγραφή
  9. Νομίζω δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου λωτό! Ακούγεται ενδιαφέρων ο συνδυασμός του με το πορτοκάλι ενώ σίγουρα στην πάστα φλόρα δεν λέμε ποτέ όχι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αποφασίσεις να δοκιμάσεις, να διαλέξεις μεγάλους, γερούς και ώριμους. Τότε είναι υπέροχοι γευστικά και με ένα λεπτό άρωμα. Με το πορτοκάλι, εκτός από τη γεύση, έδεσαν και τα αρώματα.
      καλή υπόλοιπη μέρα, Ερμιόνη μου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Όμορφα τα έγραψες για τον αγαπημένο Οδυσσέα (ως Πηνελόπη πάντα ομιλώ...) καλή μου Ελένη.
    Λωτός, ένα φρούτο που δεν έχω δοκιμάσει να φάω ποτέ, ούτε από περιέργεια!!

    Πάντα το συνόδευε μια φήμη, αυτή της στυφής γεύσης, κάτι που προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου, οπότε και τον έχω αφήσει εντελώς έξω από τα δοκιμαστικά μου δρώμενα.

    Εάν λοιπόν τα φέρει η τύχη, να βρεθώ κάποια στιγμή με καρπούς λωτού, την συνταγή σου θα την έχω κατά νου.
    Καλό βράδυ και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες, καλή μου Πηνελόπη, πόσο ακόμα μας γοητεύει ο Οδυσσέας; Και πόσο νοιαζόταν για τους συντρόφους του! Η υπευθυνότητα τότε ήταν αρετή του αρχηγού!
      Οι λωτοί είναι υπέροχοι αλλά πρέπει να είναι ώριμοι για να τους χρησιμοποιήσουμε. Πάντως αν βρεις καλούς, μην προσπεράσεις, αξίζουν να τους δοκιμάσεις.

      Καλή υπόλοιπη μέρα και πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Ελένη μου τι ωραίο γλυκάκι μας ετοίμασες και πολύ εντυπωσιακό!!!Η γεύση του θα είναι σίγουρα μοναδική!Μπράβο!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Ελένη μου!
      Όντως είναι εντυπωσιακό αλλά είναι και νοστιμότατο. Ο λωτός ως γέμιση, κρατά την υφή του ολόκληρου φρούτου, δένει αρμονικά με τη μαρμελάδα και φωτείζει περισσότερο το χρώμα της τάρτας. Αν σου αρέσουν οι λωτοί, βάλτους κσι σε τάρτα. Θα εκπλάγείς!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία τα σύνδεσες όλα! Εντυπωσιακή η πάστα φλώρα με ολόκληρα κομμάτια! Callie by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Callie, σε ευχαριστώ πολύ!
      Ο συνδυασμός φρούτου και μαρμελάδας ήταν δοκιμαστικός αλλά πολύ επιτυχής!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  13. Σήμερα μου έφεραν λωτούς από ένα κτήμα αλλά και κυδώνια. Ψάχνοντας πληροφορίες και συνταγές έπεσα πάνω σου! Μελετήσαμε και τα της μυθολογίας κι από εσένα αλλά και από τα δικά μας βιβλία με την ευκαιρία. Λωτό δεν είχα ξαναφάει αλλά ούτε και τα παιδιά. Μας άρεσε πολύ και τρώγεται άνετα και σαν φρούτο ωμό. Θέλω πολύ να φτιάξω την συνταγή σου. Αύριο κιόλας πάω για μαρμελάδα πορτοκάλι.
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή