Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Μανιταρόπιτα - Mushroom Pie

Η μανιταρόπιτα είναι μια κατ΄εξοχήν χειμωνιάτικη πίτα, εύκολη, λαχταριστή και νοστιμότατη, χωρίς υπερβολή!
Βέβαια η μανιταρόπιτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη, εάν χρησιμοποιήσουμε άγρια μανιτάρια, που έχουν εξαιρετική γεύση. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ποια είναι εντελώς ακίνδυνα!
Αλλά και αυτά του εμπορίου μπορούμε να τα ενισχύσουμε γευστικά, προσθέτοντας μερικά άγρια,  αποξηραμένα, τα οποία βρίσκουμε εύκολα στην αγορά.
Δοκιμάστε τη!






Τα Υλικά
(Για ένα ταψάκι 26cm)

4 φύλλα χωριάτικα (χρησιμοποίησα το Ζαγορίσιο)
500γραμ. φρέσκα μανιτάρια (πλευρώτους), καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2 ξηρά κρεμμύδια, κομμένα σε φετάκια
1 πράσινη μακριά πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, κομμένη λεπτά φετάκια
100ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο αυγό
½ κουταλάκι γλ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
100γραμ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο
250γραμ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τελείωμα  
3 κουταλιές φρέσκο γάλα
1 κουταλιά μαύρο σουσάμι

Οδηγίες






Μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.










Προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά και τα αφήνουμε να μαραθούν και να πιούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε στην άκρη, για να κρυώσουν.




 




Μέσα σ΄ένα μπολ θρυμματίζουμε τα τυριά, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε και το μείγμα των μανιταριών.









Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε δύο φύλλα ελαφρά λαδωμένα έτσι, ώστε να εξέχουν από το ταψί κατά το ήμισυ. Συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο, λαδωμένο και διπλωμένο στη μέση. Αδειάζουμε τη γέμιση.











Κλείνουμε την πίτα καλύπτοντάς με τα δύο μισά πρώτα φύλλα που εξέχουν, λαδωμένα. Λαδώνουμε το τέταρτο φύλλο, το διπλώνουμε στη μέση και καλύπτουμε την πίτα.
Χαράζουμε την πίτα σε λωρίδες, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το φρέσκο γάλα και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.




Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C, στον αέρα, για περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


Μετά την κόβουμε, ακολουθώντας τις χαραγμένες λωρίδες.


Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου