Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Γλυκό Κουταλιού Σύκο – Green Wild Fig Preserve

Ο Μάιος είναι ο μήνας της συλλογής άγριων σύκων (Ορνιοί) για να φτιάξουμε αυτό το ξεχωριστό γλυκό κουταλιού. Αν και δεν έχουν μεγαλώσει αρκετά, είναι όμως τρυφερά, ενώ λίγο αργότερα θα ωριμάσουν και θα χρειαστούν να τα ξεσποριάσουμε.
Οι άγριες συκιές φυτρώνουν διάσπαρτες στην Ελληνική ύπαιθρο. Το άγριο σύκο, ο ορνιός, δεν είναι φρούτο αλλά μία ταξιανθία, διότι είναι γεμάτος μικροσκοπικούς στήμονες και γύρη, με τα οποία θα γονιμοποιηθεί η ήμερη  συκιά που θα μας δώσουν τα υπέροχα σύκα του Αυγούστου! Βέβαια σ΄αυτό συμβάλλει και ένα μικρό έντομο που ζει μέσα στους ορνιούς.

Από αυτές θα μαζέψουμε την πρώτη ύλη για το γλυκό μας. Προσοχή όμως στο γάλα της συκιάς, γιατί μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργία!






Τα Υλικά

75-80 άγρια σύκα, όχι πολύ μεγάλα
2 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη, καστανή ή λευκή
15 γαρίφαλα
4 καψουλάκια βανίλιας
Αμύγδαλα ασπρισμένα, όσα και τα σύκα και επί πλέον για το σιρόπι
900 ml νερό χωρίς χλώριο
Ο χυμός μισού λεμονιού

Επί πλέον
1 ζευγάρι γάντια μιας χρήσεως
2 κουταλιές σβησμένος ασβέστης
1 κομματάκι τούλι


Οδηγίες






Πλένουμε καλά τα σύκα και τα στραγγίζουμε.
Φοράμε τα γάντια, γιατί το γάλα της συκιάς δημιουργεί αλλεργία.










Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε λίγο το κοτσάνι κάθε σύκου και από την πλευρά της βάσης αφαιρούμε κυκλικά το σκληρό σκούρο κομμάτι.
Με μία οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε 2-3 φορές.





Βάζουμε αρκετό νερό μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε και τα σύκα και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Για να μην ανέβουν τα σύκα στην επιφάνεια, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με αρκετό κρύο νερό. Πρέπει να έχουν μαλακώσει αρκετά. Εάν είναι ακόμα λίγο σκληρά, τα ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να παραβράσουν.
Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ξανασουρώνουμε.





Μέσα σ΄ένα μπολ βάζουμε 1 Lt νερό και διαλύουμε καλά τον ασβέστη.
Προσθέτουμε τα σύκα, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να καλύπτονται εντελώς από το διάλυμα και τα αφήνουμε για 3 περίπου ώρες. Κατά διαστήματα τα ανακατεύουμε, γιατί ο ασβέστης κατακάθεται.
Όταν περάσουν οι τρεις ώρες, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.



Πιέζουμε με τα δάκτυλά μας προσεκτικά ένα-ένα σύκο για να αφαιρέσουμε μέρος από το νερό που έχει κρατήσει.
Τοποθετούμε σε κάθε σύκο, στο μέρος που έχουμε κόψει με το μαχαίρι, από ένα αμύγδαλο.



Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν. Όταν η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε τα σύκα, τα μπαχαρικά δεμένα μέσα στο τούλι και τα αμύγδαλα που μας περίσσευσαν.
Βράζουμε τα σύκα για 15 λεπτά. Ξαφρίζουμε, εάν χρειάζεται.
Κατόπιν απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε το γλυκό να περιμένει όλη τη νύχτα.







Την επόμενη ημέρα βράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι. (Είναι έτοιμο, όταν σχηματίζονται μεγάλες φυσαλίδες στην επιφάνεια του γλυκού).







Προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού.
Μοιράζουμε το ζεστό γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια. Τα σκεπάζουμε με το καπάκι, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Αποθηκεύουμε τα βάζα σε δροσερό μέρος.


Καλή επιτυχία! 


Λίγα λόγια ακόμα

  • Η λέξη "ορνός" ή "ορνιός" προέρχεται από το αρχαίο "ερινεός", που σημαίνει "άγρια συκιά". Το δέντρο της συκιάς ήταν γνωστό από τους προϊστορικούς χρόνους. Σε προϊστορικούς οικισμούς της Λήμνου, έχουν βρεθεί απανθρακωμένα σύκα. ( Wikipedia ).
  • Για το γλυκό μας διαλέγουμε σύκα που να έχουν το ίδιο μέγεθος.
  • Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ασβέστη, τότε τον αντικαθιστούμε από το χυμό δύο λεμονιών ή μια κουταλιά ξινό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τον ασβέστη.
  • Χρησιμοποιώντας καστανή ζάχαρη, το γλυκό αποκτά πολύ σκούρο πράσινο χρώμα (όπως το δικό μου). Εάν μας αρέσει να παραμείνει ανοιχτόχρωμο, τότε χρησιμοποιούμε λευκή ζάχαρη.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα γαρίφαλα και να καρφώσουμε από ένα πάνω σε κάθε σύκο, πριν τα βάλουμε στο σιρόπι. Η προσθήκη βανίλιας νομίζω ότι είναι περιττή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου