Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Τοματάκι Γλυκό Κουταλιού - Tomatoes Preserve


 Τα μικρά τοματάκια είναι πολύ αγαπημένο μου υλικό και τα χρησιμοποιώ στις σαλάτες και τη μαγειρική. Ιδιαίτερα τα μικρά τοματάκια ποικιλίας βελανίδι που είναι ζουμερά, όσα πρέπει, αρωματικά και με μια υπέροχη γλύκα. Όπως και όπου τα χρησιμοποιώ, κάνουν τη διαφορά και προσθέτουν απίστευτη γεύση.

Ποτέ όμως δεν πίστευα, όταν μου χάρισαν μερικά από κήπο, ότι θα έκαναν ένα τόσο εξαιρετικό γλυκό κουταλιού, μέχρι που τα δοκίμασα. Το γλυκό πέτυχε, καταναλώθηκε γρήγορα και μόλις που πρόλαβα να το φωτογραφίσω!
Η δοκιμή δική σας!






Τα Υλικά

1κιλό τοματάκια, τύπου βελανίδι
1 κιλό ζάχαρη
200ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
6 γαρίφαλα
½ φλιτζάνι αποφλοιωμένα και ελαφρά ψημένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Ο χυμός μισού λεμονιού

Επί πλέον
Ο χυμός δύο λεμονιών ή μία κουταλιά ξυνό





Οδηγίες

Πλένουμε τα τοματάκια και μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι.






Τα ζεματίζουμε για ένα λεπτό, τα σουρώνουμε και να βάζουμε μέσα σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε και προσεκτικά αφαιρούμε τη φλοίδα τους.
Πιέζουμε το καθένα απαλά με τα δάκτυλά μας, προσέχοντας να μην λιώσουν και αφαιρούμε τους σπόρους.


Προσθέτουμε σε 750ml νερό το χυμό των δύο λεμονιών ή διαλύουμε το ξυνό. Προσθέτουμε τα τοματάκια και τα αφήνουμε να μείνουν για 2 ώρες.

Κατόπιν τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε, τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να περιμένουν.

Μέσα σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα όχι πολύ πυκνό σιρόπι.
Προσθέτουμε τα τοματάκια και τα βράζουμε για 15 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε το γλυκό να περιμένει 12 ώρες.

Την επομένη προσθέτουμε τα μπαχαρικά και δένουμε το γλυκό.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου