Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Τυροπιτάρια Ευβοίας – Fried Cheese Pies

Ήταν να μην αρχίσω να πειραματίζομαι με το άνοιγμα σπιτικού φύλλου!
Μετά το αλεύρι ζέας δεν σταμάτησα αλλά συνέχισα, διότι “η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως”, όπως δίδασκα στα παιδιά!
Η δοκιμή που ακολούθησε έγινε με άλλης ποιότητας αλεύρι, το απλό, για όλες τις χρήσεις.
Έφτιαξα ένα τραγανό και νόστιμο φύλλο, πολύ οικονομικό, γιατί έγινε με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Η πρώτη δοκιμή έγινε σε χορτόπιτα νηστίσιμη και μας άρεσε πολύ.
Κατόπιν είπα να πειραματιστώ με κάτι παραδοσιακό αλλά εύκολο: Τυροπιτάρια από την Εύβοια, δηλαδή νόστιμες τυρόπιτες τηγανιού, που ετοιμάζονται γρήγορα και καταναλώνονται ακόμα γρηγορότερα!
Είναι νοστιμότατα ως ορεκτικό ή κολατσιό σίγουρα αρέσουν σε όλους.
Έγιναν τραγανά, ροδοκόκκινα με πλούσια γέμιση, λαχταριστά.

Εγώ χρησιμοποίησα τυριά με μάλλον ήπια γεύση. Εσείς όμως, εάν βρείτε φέτα βαρελίσια, σωστά ωριμασμένη, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε μόνη της και θα πετύχετε έναν εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα!
Η δοκιμή δική σας!




Τα Υλικά
(Για 8 πιτάκια)

Για τη Ζύμη

500γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ. γλ. αλάτι
2 κ. σ. ξύδι ή τσίπουρο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι  χλιαρό νερό(περίπου)

Για τη Γέμιση

300γραμ. ανθότυρο
200γραμ. φέτα σκληρή
1-2 αυγά χωριάτικα
2 κ. σ. γιαούρτι
1 κ. σ. ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί πλέον
Νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων
Ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι της αρεσκείας σας για το τηγάνισμα

Οδηγίες






Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της ζύμης. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό, ζυμώνοντας. Πιέζουμε και διπλώνουμε πολλές φορές τη ζύμη, μέχρι να γίνει μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια, και πολύ ελαστική.
Τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μία ώρα ή περισσότερο.










Ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας τα τυριά και αναμειγνύοντάς τα με τα υπόλοιπα υλικά.













Πάνω σε φύλλο σιλικόνης ή σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε με τον πλάστη, όσο μπορούμε, παραλληλόγραμμα φύλλα, πασπαλίζοντάς τα με νισεστέ. Δεν πειράζει εάν τρυπήσουν σε κάποια σημεία.








Απλώνουμε στη μια πλευρά κάθε φύλλου μια ποσότητα από το μείγμα τυριών, κλείνουμε προς τα μέσα το μέρος που περισσεύει και κατόπιν διπλώνουμε, δημιουργώντας ένα πακετάκι.








Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε κάθε τυροπιτάρι και από τις δύο πλευρές, ώσπου να ροδίσουν. (Φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να μην είναι πολύ υψηλή).
Βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.







Τα σερβίρουμε ζεστά, αν και κρύα είναι εξίσου νόστιμα.




Καλή επιτυχία!

3 σχόλια:

  1. Με διέλυσες!!!! Τα τυροπιτάρια Ευβοιας είναι τα αγαπημένα μου!!!!Τέλεια έγιναν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως σου έγραψα και στο φέις είναι καταπληκτικές!! Μπράβο για το σπιτικό φύλλο!! Μακάρι να σε είχα κοντά να τις δοκίμαζα απευθείας από το τηγάνι σου Ελένη!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι λαχταριστά Ελένη μου και προσωπικά μου θυμίζουν παλιούς καλούς καιρούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή