Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Κριτσίνια με Χαρουπόμελο - Bread Sticks with Carob Molasses

Πρόσφατα χρησιμοποιώ πολύ το χαρουπόμελο, που παράγεται από το χαρούπι ή ξυλοκέρατο.  Είναι ένα από τα πιο υγιεινά γλυκαντικά, το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη σχεδόν σε όλες τις συνταγές.
Είναι ένα σιρόπι, με υφή και χρώμα σαν του πετιμεζιού.

Εκτιμώντας την υψηλή διατροφική του αξία (Εδώ),το έχω εντάξει στη διατροφή μας και το προσθέτω στο αλεύρι ολικής αλέσεως, όταν ζυμώνω, διότι το ενισχύει διατροφικά και το ψωμί γίνεται νοστιμότατο.(Δείτε εδώ).

Πειραματιζόμενη χρησιμοποίησα χαρουπόμελο και σ΄αυτά τα νόστιμα και υγιεινά κουλουράκια- κριτσίνια με ελαιόλαδο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Δεν έχω προσθέσει καθόλου μπαχαρικά, για να διατηρήσουν το άρωμα και τη γεύση του χαρουπιού.
Είναι τραγανά και μπορεί να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό πρωινό και να συνοδεύσουν ιδανικά μια γραβιέρα καλής ποιότητας, δικής σας επιλογής. Δοκιμάστε τα κι εσείς!







Τα Υλικά

100 ml ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
100 ml χυμός πορτοκαλιού
100 ml χαρουπόμελο
2 κ. γ. baking powder
1 ½ κ. γ. μαγειρική σόδα
⅓ κ. γ. αλάτι
600γραμ. αλεύρι Ζέας, ολικής

Επί πλέον
3 κ. σ. καλαμποκέλαιο
½ φλιτζάνι αναποφλοίωτο σουσάμι (προαιρετικά)
Αντικολλητικό χαρτί

Οδηγίες

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.







Μέσα σ΄ένα μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά, τα αναμειγνύουμε με ένα σύρμα, προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα κι ανακατεύουμε.












Όταν το μείγμα φουσκώσει, 















προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και ζυμώνουμε. 













Η ζύμη μας θα είναι μαλακή αλλά κολλάει ελάχιστα.










Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και πλάθουμε κουλουράκια ή μπαστουνάκια. Εάν θέλουμε, τα τυλίγουμε σε αναποφλοίωτο σουσάμι.
Βάζουμε τα κουλουράκια μέσα σε ρηχό ταψί φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.






Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για περίπου μισή ώρα (ανάλογα με το φούρνο).


Τα βγάζουμε από το φούρνο και είναι έτοιμα για κατανάλωση!



Καλή επιτυχία!


Λίγα λόγια ακόμα

  •  Το χαρουπόμελο είναι ιδανική πηγή φωσφόρου. υδατανθράκων,βιταμινών Α, Β και D, ενώ έχει 12,5% πρωτεΐνη.
  • Η γεύση του θυμίζει κακάο, είναι εξαιρετικά θρεπτικό και διαθέτει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα (350 mg/100 ml).
  • Το χαρουπόμελο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Παράλληλα περιέχει τανίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και άτομα που υποφέρουν με διάρροια.
  • Έχει καταπραϊντικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
  • Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χαρουπόμελο, ακολουθώντας βήμα-βήμα τις οδηγίες της Ευαγγελίας-Vita, όπως μας προτείνει στο εξαιρετικό blog της Κρητη: Γαστρονομικός Περίπλους (Cretangastronomy). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου