Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Μπομπότα με Φέτα και Κολοκυθάκι - Bobota, Cornmeal Pie with Feta Cheese and Zucchini

Το Καλαμπόκι ή Αραβόσιτος κατάγεται από την Αμερικανική ήπειρο. Πριν από 5.500 χρόνια, το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι και το θεωρούσαν πολύτιμο, όπως το χρυσάφι.
Από την Αμερικανική ήπειρο η καλλιέργεια του Καλαμποκιού διαδόθηκε σε πολλές χώρες του υπόλοιπου Κόσμου και αγαπήθηκε πολύ, ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν ευδοκιμούσαν άλλα δημητριακά.

Στην Ελλάδα από το αλεύρι του φτιάχνεται η γνωστή μας Μπομπότα, την οποία θεωρούσαν ψωμί των φτωχών.
Σήμερα πλέον έχει αναγνωρισθεί η μεγάλη θρεπτική αξία του Καλαμποκιού που είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και μαγνήσιο και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη σωστή ανάπτυξη των οστών.

Με καλαμποκάλευρο ας φτιάξουμε κι εμείς μια καλοκαιρινή Μπομπότα , σαν αφράτη τυρόπιτα, χωρίς φύλλο, νόστιμη και πολύ χορταστική! Δική σας!










Τα Υλικά
(Για ένα ταψί 30εκ.)

300γραμ. καλαμποκάλευρο και 1κ. σ. επί πλέον
400γραμ. νερό ή γάλα χλιαρό ή 450
1 ½ φλιτζάνι τριμμένα πράσινα κολοκυθάκια, καλά στυμμένα  
1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα, κατά προτίμηση κατσικίσια
2 κ. σ. ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
1 μέτρια τομάτα, αποφλοιωμένη, χωρίς τους σπόρους, κομμένη σε κυβάκια (προαιρετικά)
1 φακελάκι baking powder
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
70γραμ. ελαιόλαδο

Επί πλέον
2 κ. σ. αποφλοιωμένοι σπόροι κολοκύθας


Οδηγίες



 



Μέσα σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το baking powder.











Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και ανακατεύουμε καλά.











Το υπόλοιπο ελαιόλαδο το ρίχνουμε μέσα στο ταψί, φροντίζοντας να απλωθεί παντού. Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού με 1 κ. σ. καλαμποκάλευρο.
Ρίχνουμε το χυλό μέσα στο ταψί και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τον απλώνουμε παντού. 











Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της μπομπότας αποφλοιωμένους σπόρους κολοκύθας.












Ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. Η μπομπότα είναι έτοιμη όταν έχει ροδίσει η επιφάνειά της.









Τότε τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο κει μετά την κόβουμε.




Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου