Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τα Μετέωρα, οι Βράχοι και τα Μοναστήρια – Meteora, Rocks and Μonasteries

“Τα Ταξίδια μου” ταξιδεύουν πάλι! Προορισμός τους η Θεσσαλία και οι όμορφες και ανθρώπινες πόλεις της, με τους ποδηλατόδρομους, το αρκετά καλό οδικό δίκτυο και το πολύ πράσινο.
Εκπληκτικοί και άλλοι κοντινοί προορισμοί, η λίμνη Πλαστήρα, η ορεινή Ελάτη με το Περτούλι και αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η περιοχή των Μετεώρων όμως είναι μοναδική στην Ελλάδα!



Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα τεραστίων βράχων από ψαμμίτη, οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Το μέσο υψόμετρό τους είναι τα 313 μέτρα.
Μετέωρα ονομάστηκαν από τον Όσιο Αθανάσιο, κτήτορα της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου. ο οποίος ονόμασε “Μετέωρο” τον Πλατύ Λίθο, στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.



Στις κορυφές αυτών των βράχων ήταν χτισμένα τριάντα μοναστήρια αλλά σήμερα λειτουργούν μόνον έξι: της Μεταμορφώσεως, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου. Σώζεται και η Μονή της Υπαπαντής που είναι ανακαινισμένη αλλά ακατοίκητη.
Όσα μοναστήρια λειτουργούν αλλά και κάποια τμήματα ορισμένων άλλων περιλαμβάνονται από το 1988 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.




Οι Μονές των Μετεώρων αποτελούν το δεύτερο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος.
Γνώρισαν τη μεγάλη ακμή τους στα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως το 16ο αιώνα. Τότε ιδρύθηκαν πολλές νέες Μονές, Καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμήθηκαν με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες.




Τα Μετέωρα, λόγω και της μορφολογίας τους, πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της Μεταβυζαντινής τέχνης.
Στις αρχές του 19ου αιώνα πολλά μοναστήρια λεηλατήθηκαν από το στρατό του Αλή Πασά.



Η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο) κατέχει δεσπόζουσα θέση στο μοναστηριακό συγκρότημα.
Είναι το παλιότερο και το μεγαλύτερο μοναστήρι, με έκταση 60 στρεμμάτων και σε ύψος 615 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Εδώ φιλοξενείται και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και δείγματα μοναστηριακής αρχιτεκτονική (τράπεζα, κουζίνα, κελάρι, νοσοκομείο-γηροκομείο).





Η εκκλησία της Μονής είναι επιβλητική με καταπληκτικές τοιχογραφίες και αγιογραφίες, που αποδίδονται στον Φράγκο Καπελάνο, σπουδαίο αγιογράφο της Κρητικής Σχολής.
Στην πρόσοψη του μοναστηριού δεσπόζει ο επιβλητικός πύργος αναβάσεως.




Σήμερα οι Μονές είναι προσβάσιμες και δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε ημέρα, διότι τη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες μέσα στους βράχους. Έτσι εγκαταλείφθηκε η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια!
Μπορεί η επίσκεψη των Μονών να είναι λίγο κουραστική αλλά αξίζει!





Κατηφορίζοντας προς το Καστράκι, στα αριστερά μας φαίνεται το μικρό ασκηταριό του Αγίου Πνεύματος (ύψος 300 μ.).
Περίπου στα μισά του βράχου υπάρχει μια η εσοχή του Αγίου Γεωργίου του Μαντιλά. Το όνομα Μαντιλάς καθιερώθηκε, διότι την ημέρα της πανήγυρης του Μοναστηριού νέοι σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν μαντίλια-τάματα και να κατεβάσουν εκείνα της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία μοιράζονται ως φυλαχτό.



Δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η παρουσίαση της περιοχής, εάν δεν αναφερόμουν και γαστρονομία της.
Νοστιμότατα κρέατα έρχονται από τις ορεινές περιοχές και ψήνονται στη σούβλα ή στη γάστρα. Προσφέρεται επίσης μαγειρευτό αγριογούρουνο και ελάφι!



Τα λουκάνικα είναι εξαιρετικά με αρκετό πράσο και χωρίς πολύ λίπος.
Οι χορτόπιτες περιέχουν πάνω από δεκαπέντε φύλλα!


Δεν θα πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω το ντόπιο τσίπουρο και την τοπική μπύρα.

Στις Θεσσαλικές πόλεις βρίσκεις εξαιρετικά εστιατόρια που μέσα σε προσεγμένο αισθητικά περιβάλλον προσφέρουν ιδιαίτερα πιάτα που ενθουσιάζουν ακόμα και τους πιο δύσκολους!



Η θεσσαλία σας περιμένει να την επισκεφθείτε!

1 σχόλιο:

  1. Φανταστικό μέρος Ελεν!!
    Επιβλητικό και πανέμορφο. Δεν έχω πάει ακόμα αλλά το έχω στα υπόψη ;)
    Ευχαριστούμε για τις όμορφες εικόνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή