Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Κρέμα Φάβας με Κρασάτο Χταπόδι - Fava, Yellow Split Pea with Octopus in Wine

Η Φάβα είναι ένα όσπριο με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, καλή πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μεταλλικά στοιχεία.

Μαγειρευμένη αποτελεί ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο, αγαπημένο της Ελληνικής Κουζίνας  που σερβίρεται σε πολλές ταβέρνες ή τσιπουράδικα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παραδοσιακά συνοδεύεται από ωμό κρεμμύδι και λίγη κάπαρη.
Εάν όμως συνοδευτεί από κρίταμα τουρσί και πλοκάμια κρασάτου χταποδιού, γίνεται ένα πλουσιότατο και νοστιμότατο πιάτο, εξαιρετικό μεζεδάκι που όλοι θα το εκτιμήσουν δεόντως!
Δοκιμάστε το τώρα, που είναι περίοδος νηστείας!







Τα Υλικά
(Για 4 άτομα)

Για τη Φάβα
250γραμ. φάβα Σαντορίνης ή Φενεού, ξεφλουδισμένη και σπασμένη
1 ολόκληρο ξηρό κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνη
Ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το Χταπόδι
1 μικρό χταπόδι ή μισό μεγάλο
50 ml κόκκινο κρασί
30 ml ελαιόλαδο
3 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί πλέον
Λίγο ελαιόλαδο
1 ξηρό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1 κ. γλ. ρίγανη
Κρίταμα τουρσί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες





Πλένουμε τη φάβα και τη βράζουμε όπως περιγράφεται σε συνταγή του blog μου Φάβα Φενεού με Κρίταμα Τουρσί













Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το χταπόδι.
Το πλένουμε και το στραγγίζουμε. 











Το βάζουμε μέσα σε μέτρια κατσαρόλα, το σκεπάζουμε και το βράζουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό.
Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το πιπέρι, το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να ελαττωθούν αρκετά τα υγρά του.
Όσο βράζει, ανακινούμε πολλές φορές την κατσαρόλα.










Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη.













Σερβίρουμε τη φάβα και συνοδεύουμε με ροδέλες κρεμμυδιού, κρίταμα τουρσί και το χταπόδι κομμένο σε λεπτές φέτες.







Πασπαλίζουμε ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.




Το συνοδεύουμε με ούζο ή τσίπουρο! Εις υγείαν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου