Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ψωμί Γεμιστό με Ελιές, Φέτα και Ζάαταρ - Bread Stuffed with Olives, Feta Cheese and Zaatar

Τo σπιτικό ψωμί είναι μοναδικό! Εμείς το αγαπάμε πολύ και έχουμε σταματήσει, χρόνια τώρα, να αγοράζουμε έτοιμο.

Πολλές φίλες μου όμως θεωρούν πολύ κουραστική τη διαδικασία του ζυμώματος, γι΄αυτό διστάζουν να φτιάξουν σπιτικό ψωμί.
Η αλήθεια είναι ότι το ζύμωμα με τα χέρια θέλει εξάσκηση και υπομονή. Υπάρχει όμως και το μίξερ που με το ειδικό εξάρτημα (γάντζος) η ζύμη του ψωμιού γίνεται χωρίς κόπο, πολύ ελαστική και το ψωμί νοστιμότατο.
Στην επιτυχία και την καλή ποιότητα του ψωμιού βοηθάει βέβαια το κατάλληλο αλεύρι (δυνατό, χωριάτικο) και η προσθήκη μαγιάς που πρέπει πρώτα να την ενεργοποιήσουμε.

Δεν θα το πιστεύετε πόσο νόστιμο θα είναι το ψωμί που θα φτιάξατε με το μίξερ ή τα χεράκια σας! Για να μην σας προβληματίζει, πότε η ζύμη θα είναι έτοιμη, αρκεί να μετρήσετε “100 γροθιές”, όπως λέει και η Ελένη Ψυχούλη! Η ζύμη θα γίνει τέλεια!




Σήμερα σας προτείνω ένα νοστιμότατο, γεμιστό ψωμί που μπορεί να το φτιάξει ακόμα και μία αρχάρια. Τι πρέπει να προσέξει; Μόνο τη θερμοκρασία του νερού, να μην ζεματήσει τη μαγιά και δεν ενεργοποιηθεί, και την ποσότητά του. Και πάλι λίγο επί πλέον αλεύρι, διορθώνει μια μαλακιά ζύμη.
Σας εγγυώμαι ότι αυτό το ψωμί θα γίνει υπέροχο, θα βγει από το φούρνο ευωδιαστό, νόστιμο και πολύ υγιεινό, ιδανικό για πρωινό ή κολατσιό. Δοκιμάστε το!




Τα Υλικά
(Για 2 μικρά ψωμιά)

100ml χλιαρό νερό
1 ½ κ. γλ. ξηρή μαγιά
1 κ. γλ. ζάχαρη

300γραμ. αλεύρι σκληρό
200γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
200ml χλιαρό νερό
½ κ. γλ. αλάτι
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. σουσάμι λευκό ή μαύρο
1 κομμάτι λαδόκολλας

Για τη Γέμιση

12-15 ελιές θρούμπες, τύπου Θάσου, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένες
8 λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι, ψιλοκομμένες
150γραμ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη 
2 κ. γλ. μείγμα ζάαταρ
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. ψιλοκομμένος δυόσμος (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Ενεργοποιούμε τη μαγιά. Τη διαλύουμε μαζί με τη ζάχαρη μέσα σε 100ml χλιαρό νερό. Όταν παρουσιαστούν φυσαλίδες στην επιφάνειά της, είναι έτοιμη.



Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αλεύρια με το αλάτι.
Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.









Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να διπλασιαστεί.










Ετοιμάζουμε τη γέμιση και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλαταίνουμε με την παλάμη μας.







Τοποθετούμε μισή γέμιση κατά μήκος, βρέχουμε τις άκρες, διπλώνουμε και σχηματίζουμε παραλληλόγραμμο.






Τοποθετούμε τα ψωμιά μέσα σε ελαφρά λαδωμένο ρηχό ταψί ή στενόμακρη φόρμα, πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να ανέβουν πάλι.









Όταν είναι έτοιμα, ραντίζουμε με νερό την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αν θέλουμε, τα χαράσσουμε σε μεγάλες φέτες.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν, χωρίς να τα σκεπάσουμε. 





Τα ψωμιά είναι έτοιμα για κατανάλωση.
Αν προορίζονται για πρωινό, πλάθουμε μικρά στρογγυλά γεμιστά ψωμάκια που τα ψήνουμε μέσα σ΄ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί.



Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου