Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Μπάμιες στην Κατσαρόλα ή στο Φούρνο


Ας προσθέσω κι εγώ τη δική μου εκδοχή για ένα φαγητό που είναι κατά βάση καλοκαιρινό. Όμως τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν αγαπηθεί από όλους μας και δίνουν λύσεις και ποικιλία στην καθημερινή μας διατροφή.
  










Τα Υλικά

1 κιλό μπάμιες
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια
 φλιτζανιού ξύδι από κόκκινο κρασί
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο4-5 μεγάλες ώριμες τομάτες ή ένα κουτί τοματάκια κονσέρβα
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανός

Οδηγίες 




Πλένουμε και στραγγίζουμε τις μπάμιες. Τις καθαρίζουμε με το γνωστό τρόπο: με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κοτσανάκι γύρω-γύρω, δημιουργώντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε το εσωτερικό του καρπού, γιατί θα διαλυθεί κατά το μαγείρεμα.













Βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε ένα πυρέξ, τις αλατίζουμε λίγο και τις ραντίζουμε με το μισό ξύδι. Ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε εκτός ψυγείου 2-3 ώρες.









Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.





Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα χονδροκόβουμε ή τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τρίβουμε το σκόρδο. 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο.














Όταν το κρεμμύδι γυαλίσει, προσθέτουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για λίγο, μέχρι το χρώμα τους να γίνει έντονο πράσινο.















Ρίχνουμε τις μπάμιες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι, τις τομάτες, το 
μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.











Ρίχνουμε και τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπάζονται.
Βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, δεν ανακατεύουμε αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα.


Το φαγητό σερβίρεται ζεστό και κρύο.






Εάν θέλουμε να τις βάλουμε στο φούρνο, πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι, τις ψιλοκομμένες τομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 5-10 λεπτά. 











Μόλις αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και καλύπτουμε με αυτή τις μπάμιες στο πυρέξ.

Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.







Μετά ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε την ποσότητα της σάλτσας και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το αλουμινόχαρτο για άλλα 30 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού και η σάλτσα μείνει με το λάδι της.





Σερβίρουμε τις μπάμιες ζεστές ή κρύες και τις συνοδεύουμε με τυρί φέτα, ατζούγιες ή καπνιστό ψάρι(πχ. φιλέτο πέστροφας).
Καλή όρεξη!



Λίγα λόγια ακόμα 

  • Το ξύδι περιορίζει τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες και δίνει στο φαγητό μια πικάντικη γεύση. 
  • Για πιο υγιεινό μαγείρεμα χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου κατά το ψήσιμο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο.

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

2 σχόλια:

  1. Ωραίο φαγάκι μαγείρεψες, φαίνεται πεντανόστιμο!!!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου, καλή εβδομάδα και σε σένα. Θα σου στείλω e-mail για να σε ρωτήσω για το καταπληκτικό κέικ που δημοσίευσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή